Symposium ‘Sociale veiligheid in de klas’

Pedagogische wetenschappen

Congres / symposium / seminar

Onderzoek leraren

Ter afsluiting van het project 'Competentieversterking van docenten met PestPlotter en Lesson Study: samenwerken aan sociale veiligheid in de klas’ organiseert de VU Lerarenacademie het symposium ‘Sociale veiligheid in de klas’. Tijdens het symposium wordt een interessante lezing over pesten verzorgd, delen enkele leraren hun ervaringen met Lesson Study gericht op het versterken van de sociale veiligheid, worden de projectresultaten gedeeld en is er ruimte voor uitwisseling.

Voor wie?
Het symposium staat open voor alle geïnteresseerden uit het onderwijs.

1. Welkom en opening

2. Lezing: Pesten in de klas door dr. Frits Goossens
Dr. Frits A. Goossens is orthopedagoog en ontwikkelingspsycholoog. Vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam heeft hij veel (internationaal) onderzoek gedaan naar sociale groepsprocessen met hierbij een nadruk op pesten op school. Hij is bekend van boeken als “Pesten op school: Achtergronden en interventies” en “Observeren in psychologie en pedagogiek”. In de lezing zal hij ingaan de sociale dynamiek en pestgedrag in de klas. Hoe wordt de sociale dynamiek in de klas gevormd en wat zijn hierbij bepalende factoren? Hoe kun je pesten in je klas herkennen en wat zijn de gevolgen van het pesten voor de leerlingen in de klas?

3. SKILS: Sociaal Klimaatinterventie met Lesson Study
Introductie van het ontwikkelde SKILS-model, een Lesson Study-aanpak gericht op het versterken van het sociaal klimaat en de sociale veiligheid in de klas, waarbij gebruikt wordt gemaakt van het diagnostisch instrument PestPlotter (Pronk & Goossens, 2016).

4. Ervaringen met SKILS
Interactieve uitwisseling met leraren die ervaring hebben opgedaan met de PestPlotter en Lesson Study gericht op het versterken van de sociale veiligheid in de klas.

5. Projectopbrengsten
Presentatie van de resultaten en praktische opbrengsten uit het project 'Competentieversterking van docenten met PestPlotter en Lesson Study: samenwerken aan sociale veiligheid in de klas’.

6. Afsluitende borrel

Deelname is kosteloos. Het symposium zal INTERACTIEF en ONLINE plaatsvinden.
Laat je inspireren en meld je aan via het online inschrijfformulier.

Meer weten over het project?
Zie: Onderzoek 'Competentieversterking van docenten met PestPlotter en Lesson Study: samenwerken aan sociale veiligheid in de klas' (VU)