Innovatie centraal op VU Onderwijsdag 2016

Tijdens de VU Onderwijsdag op vrijdag 12 februari ging het over innovatief onderwijs in al zijn facetten.

18-02-2016 | 11:31

Feestelijk hoogtepunt van de dag was de uitreiking van VU Innovatieprijs 2016 aan Marjolein Zweekhorst en Tjard de Cock Buning van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen, en ontvingen de prijs voor hun innovatie "Dealing effectively with diversity in the classroom". Zij kregen 50.000 euro om dit initiatief verder uit te werken en breder te verspreiden binnen de VU.

Pedro de Bruyckere (docent, onderzoeker, pedagoog en onderwijsvernieuwer) hield een presentatie over "Hoe doe je leren en hoe niet". Op basis van 6 principes over leren, gaf hij het publiek een groot aantal tips & tricks om studenten ook echt aan het leren te krijgen. Martijn Meeter (hoogleraar onderwijskunde) bouwde hierop voort in zijn presentatie "Als onderwijs een geneesmiddel was". Hij liet aan de hand van onderzoek van onderwijs zien wat we verder weten over goed onderwijs en geeft hierbij praktische handvaten. Ook laat hij zien dat we goed kunnen evalueren wat we doen terwijl we experimenteren met onderwijsinnovaties.

In de inspiratiesessies kon het publiek verder kennismaken met vernieuwende onderwijsvormen, zoals blended learning, nieuwe digitale leeromgevingen, digitale tools en discussies over hoe we studenten echt kunnen helpen en de betekenis van de internationale classroom.
De studenten van ACTA wonnen de wisselbeker en een dinerbon voor de beste studentenpitch: een filmpje waarin zij – letterlijk – het onderwijs aan hun faculteit bezingen.

Tijdens de lunch, pauze en borrel vond er een uitgebreide informatiemarkt plaats, waar diverse audiovisuele en didactische middelen werden gepresenteerd, zoals een green screen voor het opnemen van webcolleges, ondersteuning via het 4G netwerk en mobile devices bij veldwerk, libguides voor informatievaardigheden en het digitale loopbaaninstrument. Ook kon het publiek vragen stellen aan de opleiders van het Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen en verder kennismaken met de dienstverlening van rePRO VU en de onderwijsruimtes in de nieuwe VU-gebouwen.

Over de VU-Onderwijsdag 2016:
Jaarlijks organiseert de VU in februari voor haar docenten en andere betrokkenen bij het onderwijs de VU-Onderwijsdag.
De VU vindt goed en inspirerend onderwijs van het grootste belang en investeert daar op diverse manieren in. Met de VU Onderwijsdag wil de VU docenten en andere betrokken bij het onderwijs inspireren en enthousiasmeren en het onderwijs aan de VU in het zonnetje zetten. De onderwijsdag is er voor iedereen die een rol heeft in het onderwijs van de VU, van docent tot studentvertegenwoordiger, uitvoerend, adviserend en coördineren.