Dieuwke Verkerk (winnaar van de Onderwijs Top Talentprijs) gaat als leerkracht samenwerken met de VU in het project Thuis in School

18-10-2019 | 14:10

Foto: Wil Groenhuijsen

Dieuwke Verkerk schreef haar afstudeerscriptie van haar academische Pabo Opleiding (Universitaire Pabo VU in samenwerking met Hogeschool Windesheim) over de samenwerking tussen ouders en leerkrachten. Op basis van dit onderzoek mocht zij onlangs de Onderwijs Top Talentprijs in ontvangst nemen. Zij gaat het komende jaar als academische leerkracht samenwerken met de VU in het Project Toolkit: Thuis in School (Agnes Willemen, Marjolein Dobber en Marina Ilias).

Het (vervolg)onderzoek werd onlangs gehonoreerd door NRO en is een samenwerking tussen de VU, De Activiteit en verschillende basisscholen in Nederland.

In het onderzoek Thuis in School ontwikkelden ouders en leerkrachten van de onderbouw samen met onderzoekers idee├źn om educatief partnerschap op de school vorm te geven. Het onderzoek liet zien dat waar educatief partnerschap vorm krijgt leerkrachten en ouders met meer plezier en vertrouwen samenwerkten en kinderen in hun ontwikkeling werden gestimuleerd. Het onderzoek resulteerde onder meer in een gesprekstool voor oudergesprekken. Uit een eerste pilot met nieuw gebruikers blijkt dat deze tool nog een verbeterslag nodig heeft. In dit project zullen deze tools doorontwikkeld worden die gebruiksvriendelijk en doeltreffend zijn in te zetten in de onderwijspraktijk. Dit betekent dat Dieuwke op de basisschool waar zij werkt met ouders en leerkrachten de gesprekstool gaat uittesten en met de VU gaat doorontwikkelen.

Lees hier meer over het project Thuis in School.